شکست آمریکا در متحد کردن اپوزیسون سوری/ ایستادگی بشار اسد؛ کابوس وحشتناک آل سعود
سعودی ها با صرف میلیاردها دلار پول های بادآورده نفتی و تشکیل گروه های تکفیری که جنایات هولناکی را در حق مردم سوریه مرتکب می شوند، در این سه سال نتوانسته اند طرح سرنگونی بشاراسد را عملی کنند تا به کابوس دهشتناکی برای آنها تبدیل شود...
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، رژیم حاکم بر عربستان از همان ابتدای بحران سوریه، با حمایت های تسلیحاتی و مالی از گروه های مخالف همسو و در ادامه با تشکیل باندهای تروریستی خطرناک با گرایش های تکفیری در کنار قطر و ترکیه و البته برخی کشورهای غربی، فضای رعب آوری را برای مردم سوریه ایجاد کردند.
حاکمان عربستان و متحدانشان از همان ابتدای بحران با صرف هزینه های هنگفت به خیال خود گمان می کردند که می توانند نظام طرفدار مقاومت در سوریه را در ظرف شش ماه سرنگون کنند که این رویای آنها با گذشت حدود سه سال از بحران، بر باد رفته است و با تغییر کفه ترازوی شرایط میدانی به نفع ارتش و دولت سوریه، مزدروان خارجی وابسته به آنها که وحشیانه ترین و ضد انسانی ترین جنایات را علیه مردم سوریه مرتکب می شوند، در بدترین شرایط قرار دارند.
سعودی ها در کنار قطر و ترکیه همچنان به حمایت گسترده از تروریست های تکفیری ادامه می دهند و در برابر هرگونه تلاش برای حل مسالمت آمیز بحران سوریه مانع تراشی می کنند و جالب اینکه با ریختن اشک تمساح برای مردم این کشور به رفتار ریاکارانه و متناقض خود ادامه می دهند.
عمر السبایله از تحلیلگران عرب در مقاله ای که اخیرا در یک روزنامه عرب زبان منتشر شد، ادامه مقاومت و ایستادگی نظام سوریه به رهبری بشار اسد در مقابل محور ضد سوری و عملیات مستمر ارتش برای سرکوب تروریست های وارداتی را کابوسی برای حاکمان عربستان قلمداد کرد ه است.
وی در این مطلب به نقش مهم روسیه در بحران سوریه اشاره کرده و نوشته است مسکو با حرفه ای گری سیاسی بالایی توانست هدف راهبردی روسیه در گسترش دایره حل سیاسی بحران سوریه و مرتبط کردن آن با منافع بین المللی را محقق کند که مفهومش این است که ژنو 2 تنها یک کنفرانس مرتبط با داده های حل سیاسی بحران سوریه نیست، بلکه مرحله ساماندهی مجدد پرونده های منطقه و مشکلات حل نشده آن را ایجاد می کند.
مهمترین تحولات اخیر در شکل حل سیاسی بحران سوریه با شکل و تدابیر و محتوای کنفرانس ژنو دو ارتباط دارد.به همین دلیل مسکو برای حل سیاسی بحران از طریق دروازه سازمان ملل متحد و گذرگاه مبارزه با تروریسم تلاش کرد که معنای ضمنی آن ورود کشورهای بزرگ به این پروژه است.
مهمترین چیزی که این گام را متمایز می کند، تبلور یافتن حالت مشارکت و همکاری آمریکایی – روسی است که زمینه ساز مرحله توقف خشونت در سوریه است که به مرحله بعدی مرتبط با گام های عملی نقشه راه حل سیاسی در سوریه است.
این تحلیلگر با اشاره به تشدید دودستگی و شکاف و درگیری میان تروریست های تکفیری مورد حمایت سعودی و متحدانشان آورده است تمام اطلاعات رسیده از دولت آمریکا در ژنو به شکست آمریکا در ایجاد فرمول توافقی برای شکل اپوزیسیون سوریه با مرجعیت آمریکایی اشاره می کند با وجود آنکه رابرت فورد سفیر آمریکا در دمشق برای دستیابی به چنین هدفی تلاش نکرد به طوری که برخی منابع دیپلماتیک تاکید می کنند که به فورد دستور داده شده به صراحت از طرف های مختلف مخالفان سوری تابع واشنگتن بخواهد که هیاتی متشکل از 12 عضو را باید تشکیل دهند که تقسیم آن بر این اساس باشد : دو نماینده از اپوزیسیون داخلی و دو نماینده از اپوزیسیون داخلی و همچنین دو نماینده از گروه های مسلح، یک نماینده از علوی ها، یک نماینده از کردها و چهار نماینده هم از جامعه مدنی سوریه حضور داشته باشد.
این تحلیلگر خاطر نشان می کند بر این اساس، طبیعی بود که ایالات متحده آمریکا برای جبران شکست خود در ایجاد ترکیبی از مخالفان سوری از طریق جلوگیری از تحمیل دیدگاه روسیه درباره ماهیت شرکت کننده در کنفرانس ژنو 2 به ویژه ایران تلاش کند با وجودی که مساله مشارکت ایران یک شرط ضروری است که همه از جمله آمریکا، آن را درک می کنند به طوری که موفقیت کنفرانس ژنو 2 یا تمام پرونده های منطقه ای بدون حضور و مشارکت ایران امکان ندارد.
از سوی دیگر، محور مخالف این راه حل ها، عربستان سعودی سرزنش کننده همپیمان بزرگش، آمریکا به شمار می رود.
ترکی الفیصل شاهزاده سعودی در جریان برگزاری کنفرانس سیاسی جهانی در موناکو نگرانی مشترک محور متشکل از طرف های محدود را ابراز کرد.
این تحلیلگر عرب تاکید می کند ایران بزرگترین عامل مشترک برای اتحاد سعودی ها و اسرائیلی ها تشکیل می دهد. گروه حاکم بر عربستان، ایستادگی و مقاومت نظام سوریه را یک کابوس واقعی قلمداد می کند که امکان همزیستی با آن وجود ندارد.
نکته مهم این است که نشانه های این مخالفت و تلاش برای تعطیل قطار راه حل از مرزهای جغرافیایی خارج شده است و بسیاری از نشانه ها امروز به طور واضح در ایستگاه لبنان آشکار شده است.
بر اساس بسیاری از داده ها، بررسی منطقی نشان به این اشاره می کند که گسترش بحران لبنان نشان می دهد که مصلحت مشترک سعودی ها و اسرائیلی هاست و در چارچوب این معادله جدید، حزب الله مجددا مورد هدف اسرائیل و سعودی قرار می گیرد که منافع اسرائیل و عربستان در این زمینه در یک نقطه مشترک قرار دارد.
تمایل به جلوگیری از راه حل و گسترش دایره بحران سوریه و امتداد آن به سمت لبنان ممکن است مرحله پیچیده ای را در آینده سبب شود که هدف از آن در درجه اول وارد کردن حزب الله در تنگناست و مترصد لحظه مناسبی باشند تا ریاض و تل آویو از طریق مزدورانشان، طرح هایی را که طرفین اسرائیلی و سعودی با آن موافق نیستند، با شکست روبرو کنند خواه در زمینه حل بحران سوریه یا دیدگاه آمریکایی برای حل عملی مساله فلسطین ، به همین دلیل منطقه ممکن است در آینده با حادثه ای روبرو شود که دیگاه جهان درباره آن یکسان نباشد و فکربه صدا درآمدن شیپور آغاز راه حل را به تاخیر اندازد.
به خاطر موفقیت کنفرانس ژنو 2
هیثم مناع از مخالفان سوری در مطلبی نوشته است پس از آنکه بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد، 22 ژنویه 2014 را به عنوان تاریخ برگزاری کنفرانس بین المللی حل بحران سوریه موسوم به "ژنو 2" اعلام کرد، دستیابی دو طرف اصلی به تثبیت این تاریخ پس از گذشت یک سال و نیم از کنفرانس "ژنو1" به این معناست که ملت سوریه، 18 ماه ضرر کرد، بیش از 70 هزار قربانی و ویرانی زیر ساخت ها که هزینه آن از 200 میلیارد دلار فراتر رفت و سبب افزایش آوارگان و پناهندگان به حدود سه میلیون نفر رسید.
احزابی در داخل به دولت پیوسته و گفت و گوی ملی میان سوری ها را تایید کردند، اما شورای ملی سوریه، بیانیه ژنو را نپذیرفت در حالی که ائتلاف سوری هنوز تشکیل نشده بود.
وی آورده است ما در شورای هماهنگی ملی همانند گذشته همچنان معتقدیم تنها روزنه خروج از جنگ کثیفی که سوریه با آن روبروست، راه حل سیاسی است.
موضع کشورهای غربی و عربی حاشیه خلیج فارس در قبال کنفرانس ژنو متناقض و مختلف است، در کنفرانس ژنو 1، 16 کشور و سازمان از جمله اتحادیه اروپا شرکت کردند با این حال، این کشورها از گزینه نظامی حمایت کردند که سبب گسترش جنگ فرسایشی در سوریه شد، این کشورها چشم خود را به روی ورود گروه های تکفیری بستند و آنگاه دخالت شبه نظامیان شیعی و حزب الله را اشغالگری ایرانی توصیف کردند در حالی که ما بارها هشدار داده بودیم که هر کس چشم خود را به روی 100 چچنی ببندد، هرگز مانع ورود هزار نفر از لبنان نخواهد شد، دخالت خارجی، باب دخالت خارجی گسترده تری را باز می کند.
از می 2013 برای ما روشن شد که طرفین آمریکایی و روسی، درباره تقسیم نقش ها و ماموریت ها به توافق رسیده اند و بدیهی بود که این دو، پرونده سوریه را به مجموعه ای از پرونده های منطقه ای و بین المللی ربط می دهند.
این مخالف ملی گرای سوری نوشته است با تاسف فراوان شاهد سکوت و همدستی برخی طرف ها در اپوزیسیون در عملیات ربودن راهبه های مسیحی و جنایات کشتار براساس هویت مذهبی و تلاش آمریکا برای راضی کردن گروه های افراطی با هدف مشارکت آنها در کنفرانس ژنو هستیم.
عصبانیت سعودی ها از مقاومت دولت سوریه در برابر فشارهای فزاینده خارجی و تحرکات مزدوران اعزامی از سوی محور ضد سوری در حالی است که محمد حسنین هیکل از نویسندگان و تحلیلگران مشهور مصری تاکید می کند با تمام احترامی که برای کشورهای عربی قائل است، اما من معتقدم سوریه مورد ظلم قرار گرفته است. وی با تاکید بر اینکه اتهام استفاده سوریه از سلاح شیمیایی یک اتهام ساختگی از سوی آمریکاست.
هیکل با تاکید بر اینکه بشار اسد صلابت و اقتدار بیشتری در صحنه میدانی پیدا کرده و تغییرات در مواضع غربی ها در قبال مخالفان سوری پس از آنکه تفکر القاعده بر آنها حاکم شده است، در انتخابات ریاست جمهوری آتی بدون هرگونه تقلب به پیروزی خواهد رسید، کابوسی را که آل سعود دچار شده است، اثبات می کند.
در حالی که عربستان و گروه های وابسته به آن در داخل لبنان، هجمه تمام عیاری را علیه حزب الله با هدف مخدوش کردن وجهه آن به راه انداخته و همزمان تروریست های تکفیری وابسته به آنها هم برای هدف قرار دادن رهبران و فرماندهان مقاومت فعال شده اند، هیکل تاکید کرده است که حزب الله همچنان یک بازیگر اساسی و فعال در منطقه است و باید آن را در نظر داشت. هیچ کس نمی تواند که حزب الله، حزب تروریستی است حتی سازمان ملل متحد هم نتوانسته است این کار را انجام دهد، حزب الله یک حزب لبنانی است که در صحنه لبنان و رویارویی با اسرائیل حضور دارد.
منبع : تسنیم