سؤالاتی که آمریکا و ناتو پاسخ نداده اند
با وجود این، نگارنده بر این نظر است که راهبرد جدید آمریکا و ناتو در خاورمیانه باز هم به نفع محور مقاومت تمام خواهد شد؛ اما اینکه غرب تا چه زمانی به آزمون خطای خود ادامه می دهد، خود جای سؤال دارد...
درآمد
یازده سپتامبر 2014 یادآور همان تاریخ در سال 2001 است که پس از آن بخشی از خاورمیانه درگیر جنگی پرابهام، طولانی و خانمان برانداز شد؛ جنگی که پس از سیزده سال، عواقب آن همچنان گریبان کشورهایی همچون افغانستان، عراق و با درجه کمتر سایر کشورهای خاورمیانه را گرفته است. پس از آنکه باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، در حاشیه اجلاس ناتو در ولز (4 و 5 سپتامبر 2014) و پس از نشست وزرای ده کشور، برای تشکیل گروهی که واشنگتن آن را «ائتلاف مرکزی» می خواند، از تلاش برای هدف قرار دادن حکومت اسلامی سخن گفت، وی چند روز بعد و هم زمان با سالگرد حوادث 11 سپتامبر 2001، این بار در سال 2014 «استراتژی جدید علیه داعش» را اعلام و حملات هوایی هدفمند، پشتیبانی از نیروهای زمینی، استفاده از قابلیت های مهم ضدتروریستی و کمک های انسانی به غیرنظامیان را محور اقدام علیه این گروه ذکر کرد.
پیش از این، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، در جریان اجلاس ناتو در ولز اعلام کرده بود که نشست ویژه ای با حضور آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، کانادا، استرالیا، ترکیه، ایتالیا، لهستان و دانمارک به عنوان کشورهای عضو این ائتلاف برگزار و توافق گردید تا این ائتلاف جلوی پیشروی های بعثی ـ تکفیری ها را بگیرد. همچنین در حاشیه اجلاس ولز بود که آندرس فوگ راسموسن ـ که روزهای پایانی دبیرکلی ناتو را تجربه می کند ـ از آمادگی ناتو برای دخالت نظامی و کمک به عراق برای مبارزه با بعثی ـ تکفیری ها سخن گفت. نکته قابل تأمل اینکه مصر، عراق، اردن، لبنان، و شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز پس از مذاکرات در عربستان سعودی که با حضور وزیر امور خارجه آمریکا برگزار شد، طی بیانیه ای بر مشارکت با غرب در ائتلاف علیه بعثی ـ تکفیری ها تأکید کردند.
سؤالاتی که بی پاسخ مانده است
تمام مسائل ذکرشده در حالی است که اراده غرب برای مبارزه با بعثی ـ تکفیری ها به صورت قابل توجهی غیرشفاف و مبهم به نظر می رسد؛ از این رو، سؤالاتی مطرح است که آمریکا و ناتو به آنها پاسخ نداده اند. نگارنده در ادامه به ابهامات مذکور پرداخته و پاسخی واقع گرایانه به آن داده است.
ـ ایجاد و گسترش بعثی ـ تکفیری ها حاصل چه روندها و رخدادهایی است؟
تحولات سوریه نقطه آغاز مناسبی برای پاسخ به این سؤال است. پس از ایجاد بحران در سوریه، غرب و در رأس آن آمریکا، از مخالفان مسلح دولت اسد که به تدریج به گروه های تروریستی کارکشته تبدیل شدند، حمایت جدی به عمل آورد. گروه های مختلف تروریستی در سوریه به رغم آنکه تهدید بزرگی برای منطقه و حتی جهان محسوب می شدند، روز به روز تقویت گردیده و پس از ناکامی غرب از برکناری اسد از قدرت، آنها به حال خود رها شدند، تا جایی که امروز بعثی ـ تکفیری ها از میان آنها سر برآورده اند. علت اینکه آمریکا وجود تروریست های تحت حمایت خود را در مراحل بعدی نادیده گرفت این بود که در آینده و در شرایط مختلف به این گروه ها نیاز داشت، به طوری که امروز بعثی ـ تکفیری ها ابزار دست آمریکا برای تجزیه کشوری چون عراق و بهانه ای برای نقش آفرینی دوباره ناتو در عراق و منطقه شده اند.
حتی می توان به عقب تر بازگشت و به تحولات عراق نگاه کرد. آنچه اکنون در عراق جریان دارد، پیامدهای مرگبار اشغال نظامی عراق توسط آمریکا در سال ۲۰۰۳ بود که به ظهور القاعده کمک، بنیادهای ملی دولت و ارتش عراق را نابود، زمینه خودمختاری و استقلال نسبی مناطق نیمه خودمختار را تقویت و مقدمات تجزیه این کشور به مناطقی مجزا را براساس قومیت، دین، فرقه مذهبی و گرایش سیاسی فراهم کرد و در نتیجه، نهایتاً به ظهور بعثی ـ تکفیری ها منجر شد که پیامدهای ویرانگر آن اکنون در قالب قتل عام های هزاران نفری، تجزیه و تهدید تمامیت ارضی عراق، تشدید مطالبات غیرقانونی استقلال طلبانه و جدایی خواهانه، تضعیف دولت مرکزی و شکل گیری تشتت، پراکندگی و نفاق مذهبی و اجتماعی در ابعاد گسترده مشهود است؛ چیزی که امروزه یک بار دیگر، زمینه ساز دخالت قدرت های فرامنطقه ای شده است.
ـ اعلام جنگ علیه بعثی ـ تکفیری ها از سوی اوباما هم زمان با سالگرد حوادث 11 سپتامبر، به چه معناست؟
جواب روز پنجشنبه اوباما برای عراق و سوریه که در سالروز حوادث 11 سپتامبر 2001 اعلام شد، بیش از هر چیز نشان دهنده توجیه جنگ جدید در خاورمیانه در افکار عمومی آمریکاست. اوباما با این ترفند علاوه بر اینکه راهبرد جدید غرب علیه بعثی ـ تکفیری ها را چهارچوبمند و برنامه ریزی شده جلوه داد، تلاش کرد با استفاده از احساسات افکار عمومی که هنوز حوادث 11 سپتامبر را به یاد دارند، خود و حزب حامی خود (دموکرات ها) را به امنیت مردم آمریکا و حتی منطقه متعهد نشان دهد. از سوی دیگر، اوباما که از حمایت هم پیمانان خود نیز برخوردار است، با اعلام جنگ جدید علیه تروریست ها در 11 سپتامبر، به نوعی بر تداوم به اصطلاح رسالت خود مبنی بر مبارزه با تروریسم در خاورمیانه تأکید کرد؛ حتی سیزده سال پس از حادثه 11 سپتامبر و با شکلی جدید که سخن گفتن پیرامون اهداف آمریکا از تداوم این روند تحریف شده زمان دیگری را می طلبد.
ـ آیا جنگ علیه بعثی ـ تکفیری ها منطبق بر قوانین بین المللی است؟
به نظر می رسد که غرب و در رأس آن آمریکا، سال هاست که از قوانین بین المللی زمانی استفاده می کنند که از آن منتفع شوند. عرف بین الملل اقتضا می کند که برای آغاز جنگ علیه گروهی که به گفته آنها تهدید جهانی به حساب می آیند، مجوز شورای امنیت سازمان ملل اخذ گردد. در این رابطه، اخیراً روسیه اعلام کرده است که چنین اقدامی نباید بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد و دولت سوریه انجام شود. به اعتقاد روسیه، وقتی شورای امنیت سازمان ملل متحد هنوز در این باره تصمیم نگرفته است، حمله به بعثی ـ تکفیری ها در داخل خاک سوریه «تجاوز» و «نقض آشکار هنجارهای بین المللی» خواهد بود. با این حال، جان کری با اشاره به قضایای اوکراین، از اینکه «روسیه به خود جرأت می دهد با کشورها درباره قوانین بین المللی سخن بگوید» شگفت زده شده است؛ اما آنچه مسلم است آغاز جنگ جدید، حمله به بعثی ـ تکفیری ها در خاک سوریه و ایجاد ائتلافی با گستردگی اعلام شده، نیازمند تصویب شورای امنیت سازمان ملل است.
ـ هدف ناتو و آمریکا از مقابله با بعثی ـ تکفیری ها نابودی آنهاست یا تضعیف این گروه؟
با توجه به اهداف پشت پرده آمریکا، به نظر می رسد غرب اگرچه به فکر مهار گروهی است که خود عامل ایجاد آن بوده، اما تصمیمی برای نابودی کامل آن ندارد؛ زیرا کاخ سفید در آینده به این گروه مأموریت های بزرگ تری خواهد سپرد و با توجه به زمزمه های گسترش حوزه فعالیت بعثی ـ تکفیری ها به لیبی، مصر، لبنان، کویت، و عربستان، باید به این گروه به عنوان ابزاری بسیار بزرگ تر از آنچه ما می بینیم نگاه کرد؛ ابزاری که بسیاری از اعضای رده دوم آن، ندانسته طرح های آمریکا در منطقه را اجرا می کنند. چه بسا اگر امروز بعثی ـ تکفیری ها وجود نداشتند، دوباره پای ناتو رسماً به عراق باز نمی شد.
ـ راهبرد اعلامی اوباما علیه بعثی ـ تکفیری ها، چه تفاوتی با راهبردهای پیشین در افغانستان و عراق دارد؟
راهبرد جدید آمریکا و ناتو در چهارچوب جنگ علیه بعثی ـ تکفیری ها در راستای سیاست های پیشین غرب در منطقه است؛ سیاست هایی که پیش از این اجرایی شده و دستاوردی جز تحمیل هزینه بر مردم خاورمیانه نداشته است. اهداف آغاز جنگ جدید در خاورمیانه منطبق بر اهداف گذشته آمریکا در منطقه بوده و فقط شکل آن تغییر کرده است. بنابراین، هدف واحد راهبردهای قبلی و فعلی غرب در خاورمیانه، پیاده سازی سیاست های جاه طلبانه در منطقه است که هر بار با بهانه ای جدید صورت می گیرد.
ـ مشارکت آمریکا با کشورهای منطقه ای، ازجمله کشورهای حامی تروریسم چه پیامی دارد؟
اولین نکته اینکه اصلی ترین هدف آمریکا از مشارکت با کشورهای منطقه خاورمیانه، کم کردن هزینه جنگ به واسطه دریافت کمک های مالی از قطر و عربستان است. پیش از این نیز عربستان و قطر بخشی از هزینه های جنگ افروزی آمریکا در منطقه را تقبل کرده اند. از طرف دیگر، موجه نشان دادن عملیات علیه بعثی ـ تکفیری ها در افکار عمومی منطقه، از دیگر اهداف آمریکا در به کارگیری کشورهای منطقه در ائتلاف علیه بعثی ـ تکفیری هاست. همچنین پیام مهمی که آمریکا و غرب از این طریق به کشورهای منطقه ای مخالف سیاست های آمریکا ارسال می کنند، اینکه در صورت نیاز، مشارکت با هم پیمانان منطقه ای در اجرای سیاست های منطقه ای و حمایت از آنها حتی در شرایطی که آن کشورها عامل تقویت تروریسم بوده باشند، امری قطعی است. علاوه بر این، مشارکت با کشورهای حامی تروریسم و منافع غرب در منطقه در شرایطی که محور مقاومت و در رأس آن جمهوری اسلامی ایران مخالف آن است، به معنای هدف قرار دادن ایران و محور مقاومت و القاء این مسئله است که ایران برخلاف خواست و اراده اکثریت کشورهای منطقه عمل می کند. این در حالی است که مخالفت ایران با مسئله مشارکت با غرب علیه بعثی ـ تکفیری ها به دلیل آگاهی این کشور از اهداف پشت پرده و نتایج و عواقب ناگوار جنگ جدید در منطقه است.
ـ عواقب شکل گیری جنگ جدید در منطقه چیست؟
با نگاهی به عواقب جنگ های تحمیل شده پیشین در خاورمیانه، می توان به پیامدهای منفی جنگ جدید که با چهره جدید و متفاوت از گذشته تحمیل شده است پی برد. تقویت حضور قدرت های بزرگ در خاورمیانه، اجرای نقشه های جاه طلبانه غرب در منطقه و غفلت افکار عمومی از اقدامات شوم رژیم صهیونیستی در فلسطین در کنار تعمیق اختلافات مذهبی و قومی، فراهم شدن شرایط برای تجزیه کشورها ازجمله عراق، کشتار غیرنظامیان، کند شدن روند رشد و توسعه کشورهای منطقه و نابسامانی اقتصاد کشورها و مواردی از این دست که در مجموع پیامدهای منفی خود را تا سال ها بر منطقه تحمیل خواهد کرد، گریبان خاورمیانه را خواهد گرفت.
جمع بندی
پیرامون آنچه ائتلاف علیه بعثی ـ تکفیری ها عنوان شده بحث بسیار است، اما مهم این است که جنگ علیه گروهی که خود غرب، آمریکا و برخی کشورهای منطقه عامل ایجاد آن بوده اند می تواند با اهدافی از قبل برنامه ریزی شده همراه باشد که همین طور نیز هست. سخن پیرامون اهداف احتمالی غرب در مجال دیگری ارائه خواهد شد، اما باید گفت آمریکا و ناتو پیش از این با حمایت از گروه های افراطی منطقه و تروریست های مسلح دچار اشتباه محاسباتی شدند و با در نظر گرفتن اهداف کوتاه مدت، به وضعیت فعلی دامن زدند؛ اما از آنجا که آمریکا از هر فرصتی برای دستیابی به اهداف خود استفاده می کند، بعثی ـ تکفیری ها را بهانه ای برای حضور و تأثیرگذاری مجدد ناتو در خاورمیانه قرار داده است تا از این طریق علاوه بر تضعیف (نه نابودی) بعثی ـ تکفیری ها و جلوگیری از تهدید منافع غرب در آینده، حضور و نقش آفرینی خود را در خاورمیانه تحکیم ببخشد و به واسطه آن، محور مقاومت را تضعیف کرده و در اولویت اول در سوریه عوامل خود را جایگزین بشار اسد کند؛ هدفی که هیچ کارشناس و پژوهشگری از آن بی اطلاع نیست.
با وجود این، نگارنده بر این نظر است که راهبرد جدید آمریکا و ناتو در خاورمیانه باز هم به نفع محور مقاومت تمام خواهد شد؛ اما اینکه غرب تا چه زمانی به آزمون خطای خود ادامه می دهد، خود جای سؤال دارد. به نظر می رسد تا زمانی که غرب به سؤالات مدنظر افکار عمومی پاسخی واقع گرایانه و برخاسته از شرایط موجود ندهد، به آزمون و خطای خود ادامه خواهد داد؛ آزمونی که به احتمال زیاد برای غرب نتیجه بخش نخواهد بود و واکنش طبیعی در برابر آن، ایجاد تمدن بزرگ اسلامی و در نهایت انقضای طرح ها و برنامه های آمریکا و ناتو در منطقه خواهد بود.
منبع: موسسه ابرار معاصر تهران