رای الیوم: ادامه جنگ یمن به تضعیف شورای همکاری منجر میشود
یک روزنامه فرامنطقهای با اشاره به حمله جنگندههای ائتلاف متجاوز به منزل سفیر عمان در صنعا و همچنین خودداری کویت از اعزام نیروی زمینی به این کشور جنگزده، نوشت ادامه جنگ یمن میتواند به از هم گسیختگی شورای همکاری خلیجفارس منجر شود...
در پی حمله روز شنبه جنگندههای ائتلاف متجاوز عربی به منزل سفیر عمان در صنعا، سفیر عربستان در مسقط به وزارت خارجه فراخوانده شد.
روزنامه رایالیوم در سرمقاله خود در اینباره نوشت: «اقدام وزیر خارجه عمان در احضار عید محمد الثقفی، سفیر سعودی (در مسقط) به مقر وزارت خارجه و ارائه یادداشت اعتراض به حمله جنگندههای ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی به منزل سفیر عمان در صنعا، پایتخت یمن که به تخریب آن منجر شد، اقدامی بیسابقه در تاریخ شورای همکاری خلیجفارس است که این دو کشور زیر چتر آن هستند.
دولت عربستان سعودی از طریق کانالهای سیاسی رسمی خود درباره این (اقدام ) بیسابقه هیچ اظهارنظری نکرده بلکه این امر را به ژنرال "احمد عسیری" سخنگوی نیروهای ائتلاف موکول کرد که به نیابت از آن این ماموریت را انجام دهد در حالیکه این امر، در روابط دیپلماتیک بین کشورها بهویژه بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس غیر معمول است. رایج است که با مشابه چنین مسائل بحثبرانگیزی مسائل به دور از سر و صدا برخورد میشود تا به تشدید تنش منجر نشود. از جمله روش کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس عذرخواهی است که تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده است.
روابط بین عربستان سعودی و عمان در سالهای اخیر بر وفق مراد نبوده است و مبالغه نمیکنیم اگر بگوییم این روابط در حال سپری کردن بحرانی خاموش است. این بحران زمانی علنی شد که آقای "یوسف بن علوی" وزیر خارجه عمان، 2 سال پیش (طرح) تبدیل شورای همکاری به "اتحاد" را رد کرد. وزیر خارجه عمان این اعتراض را در "همایش دوحه" در پاسخ به همتای سعودی خود بیان کرد. وخامت روابط زمانی آغاز شد که مسقط از مذاکرات سری و مستقیم آمریکا و ایران که به توافق هستهای منجر شد، میزبانی کرد. این تنش زمانی به اوج رسید که دولت عمان بیطرفی درخصوص بحران یمن، اجتناب از مداخله در این بحران و عدم پیوستن به عملیات موسوم به "طوفان قاطعیت" را ترجیح داد.
ژنرال عسیری در گفتوگویی مطبوعاتی ضمن تکذیب بمباران منزل سفیر عمان توسط جنگندههای ائتلاف، اعلام کرد این حملات هوایی مقر وزارت کشور یمن را هدف قرار دادند نه مقر سفیر را. وی همچنین پا را فراتر گذاشت و "انصارالله" را به شلیک خمپاره "مورتر" به منزل سفیر متهم کرد و خواستار تحقیق در اینخصوص شد. او با این اظهارات زخمهای دیپلماتیک عمان را عمیقتر کرد.
درخواست برای تحقیق (درخصوص حمله به منزل سفیر) تلاش برای شانه خالی کردن از این مسئولیت حداقل در این برهه زمانی است. همزمان این سوال مهم مطرح میشود که چرا خمپارههای مورتر انصارالله مقر مثلا سفرای آمریکا، فرانسه، عربستان سعودی، امارات و قطر را هدف قرار ندادند؟ چرا منزل سفیر عمان نه کسی دیگر؟
شاید مداخله نظامی به تقسیم و فروپاشی یمن و بازگشت این کشور به دوران سلطنتهای قبل از استقلال جنوب در سال 1967 منجر نشود بلکه به تقسیم احتمالی شورای همکاری خلیجفارس یا بهویژه به تضعیف انسجام آن منتهی شود. روشن است که در آن، کشورهایی مانند کویت با مخالفت خود در ارسال نیروهای زمینی به عنوان بخشی از ائتلاف عربی- سعودی برای مشارکت در جنگ یمن، موجبات خشم دولت سعودی را برانگیخته است بهگونهای که این کشور با حملات رسانهای شدید دو فعال سعودی نزدیک به دولت مواجه شد که در این حملات نقش برجسته عربستان سعودی در آزادسازی کویت برجسته شده است.
تداوم حملات هوایی جنگندههای ائتلاف به یمن با نتایج معکوسی که رو به افزایش است، همراه شده است. چرا که این وضعیت نگرانی کشورها و نهادهای حقوق بشر غربی و عربی را به دلیل افزایش تلفات انسانی در میان غیرنظامیان، برانگیخته است. با توجه به اینکه با گذشت 6 ماه از آغاز جنگ، (تحقق) اهداف (جنگ) کمرنگ و به مرز صفر نزدیک شده است، این بمباران، کورکورانه شده است. شنبه در صنعا خانوارهایی به طور کامل در اثر موشکهای جنگنده های ائتلاف در یکی از بمباران به طور کامل نابود شدند و همچنین در اثر بمباران یکی از مراکز امنیتی در شهر "القاعده" در مرکز یمن 300 زندانی فرار کرده و 11 نفر نیز کشته و 50 نفر زخمی شدند که بیشتر آنها غیرنظامی و زندانی بودند. اینها علاوه بر بمباران انبارهای آب و وزرشگاهها و موارد زیاد دیگری هستند.
مداخله نظامی عربستان سعودی، چهبسا در بهدست آوردن یمن و تسلیم شدن ارتش و نیروهای مردمی یمن موفق نشود ولی در عین حال اگر به نابودی و فروپاشی کامل آن نیانجامد اما میتواند به تضعیف و از هم گسیختگی شورای همکاری خلیجفارس منتهی شود. شاید شکل کنونیاش از هم فرو بپاشد یا به دو گروه تقسیم نشود، مگر آن که معجزهای رخ دهد و از طریق فرصت دادن به راهحلهای سیاسی، بحران متوقف و تلفات کمتر شود. ولی این وضعیت چگونه میتواند در سایه بمباران سفیر یک کشور بیطرف که میزبان مذاکرات بین طرفهای درگیر است، رخ دهد؟ -فرقی هم نمیکند کدام طرف مسئول این بمباران است.-»
منبع:تسنیم