ایرانی امن در دل منطقهای ناامن
چرا کشوری به بزرگی ایران اسلامی که دارای تنوع قومی و مذهبی بالا است؛ اینچنین امن و استوار در میان این منطقه ناامن خودنمایی میکند...
جبهه جهانی مستضعفین - مدتهاست که اخبار انفجار و حملات تروریستی و درگیریهای خونین داخلی از کشورهای اطراف جمهوری اسلامی ایران، از جمله عراق، افغانستان، پاکستان، سوریه، یمن و لبنان حتی ترکیه به خبر ثابت رسانههای دنیا تبدیل شده است.
اما چرا کشوری به بزرگی ایران که دارای تنوع قومی و مذهبی بالایی است؛ اینچنین امن و استوار در میان این منطقه ناامن خودنمایی میکند.
شیوه مدیریت جریانهای افراطی و تروریستی و درسهایی که این شکل مدیریت برای کشورهای منطقه دارد، موضوع بحث ما با کارشناسان حوزه بینالملل است.
شما را به دیدن بخش اول این بحث کارشناسی که همزمان با سی و پنجمین سالگرد انقلاب اسلامی انجام شده است، دعوت میکنیم:
دگردیسی ساختاری ارگانهای امنیتی بعد از انقلاب
مسعود احمدنیا کارشناس ارشد امور بین الملل در گفتگو با جبهه جهانی مستضعفین در خصوص چگونگی کنترل جریانهای تروریستی و افراطی توسط انقلاب اسلامی و درسهایی که این شیوه مدیریتی به کشورهای نا امن منطقه میدهد گفت: "دگرگونی و دگردیسی کاملا ساختاری ارگان هایی که می توانند در خصوص امنیت کشور نقش داشته باشند در زمان بعد از انقلاب توانست این امنیت را به کشور هدیه بدهد. با پیروزی انقلاب اسلامی تمامی عوامل رژیم گذشته از دایره ارگان های اصلی یا کنار گذاشته شدند و یا با داشتن شرایط ویژه به کار گمارده شدند. اما در کشورهای منطقه متاسفانه هنوز دسیسهها و کارشکنی های افراد افراطی برای حضور در ارگانها و سازمانها وجود دارد که اساسا به صورت زیر پوستی و کاملا نامحسوس هم عمل میکنند. اقدامی که از آن به عنوان تصفیه نام برده می شود در ایران اتفاق خجسته ای بود که افتاد.
جلوگیری از تبدیل اختلافات مذهبی به اختلافات قومی
وی در ادامه افزود: "از طرف دیگر اکثریت شیعه و حتی اهل سنت در کشور ما افراد تفکرمداری بوده اند و مشکلی با برخوردهای منطقی نداشتند. تمامی جنبشهایی هم که در اوایل انقلاب به وقوع پیوست جریانهای متفاوتی بودند که جمع شدند. مشکل کنونی کشورهای منطقه بیشتر فرقهگرایی است. یعنی با سوءاستفاده از تفکرات و اعتقادات مذهبی مردم در اتحاد و وحدت میان اقوام رخنه می کنند. البته باید توجه داشت که این موضوع مدتی است از گوشه و کنار کشور ما هم به گوش می رسد و ما باید نسبت به آن هوشیار باشیم نا دچار مشکل نشویم."
آگاهسازی افکار عمومی نسبت به ماهیت جریانهای تکفیری
حسین باقرلو دیگر کارشناس ارشد روابط بینالملل نیز معتقد است: "در مورد جلوگیری از جریانهای تکفیری نوع مدیریت جمهوری اسلامی از تعقل برآمده از تشیع، ماهیت این جریانها را معرفی میکند. مثل اتفاقاتی که در سیستان و بلوچستان افتاد و یا جریاناتی که در ابتدای پیروزی انقلاب فعالیت داشتند. نظام ایران با کنترل این جریان ها و افشای ماهیت فکری این جریان های افراطی توانست چهره واقعی آنها را به مردم بشناساند. کشورهای منطقه هم میتوانند با افشای ماهیت این جریانها که واضح است توسط سازمانهای جاسوسی غربی حمایت می شوند، مشکل را حل کنند و به مردم اجازه بدهند تا خودشان انتخاب کنند."
بردباری و پرهیز از شتابزدگی در مواجه با جریانات افراطی که پایگاه مردمی دارند
حسن شکاری دانشجوی دکتری مطالعات منطقهای در این خصوص بیان کرد: "مهمترین استراتژی جمهوری اسلامی ایران در مقابل جریان های معارض این است که انقدر صبر میکند تا حق به جانب بودن را از آنها بگیرد. انقلاب ایران مردمی بوده و سعی کرده این مواضع مردمی را حفظ کند تا زمانی که پایگاه اجتماعی وجود دارد نمی توان جلوی این جریان ها را گرفت چه بسا ممکن است مبارزه با این جریان ها در این شرایط موجب محکم شدن پایگاه مردمی آنها شود."
حمایت مردم از نهادهای امنیتی
وی افزود: "جمهوری اسلامی در هر بحرانی سعی کرده تا مردم را قانع کند و مردم را از آن جریانهای معارض دور نگه دارد. از همان ابتدا هم نهادهای امنیتی بر اساس همین وجود حمایتهای مردمی شکل گرفتند. اما در کشورهای منطفه می بینیم که نتوانسته اند نهاد امنیتی مردمی ایجاد کنند و با جریان های افراطی به صورت استدلالی برخورد نشد؛ مثلا در عراق می بینیم که جریان داعش توسط برخی سنیهای ساکن غرب عراق حمایت می شود. اگر از آنها حمایت نمیشد تاکنون از بین رفته بودند."
امنیت هم برای خود و هم برای همسایگان
امیرطاهرنژاد دانشجوی دکترای روابط بین الملل درباره مدیریت جریانهای تروریستی در منطقه میگوید: "کشورهایی مثل قطر و عربستان قادر به مدیریت کامل جریانهای تروریستی نیستند؛ آنها معتقدند باید این گروهها در خارج از کشور فعالیت کنند و به داخل کشور کاری نداشته باشند. برای همین با این مدیریت شیطانی و غیراخلاقی نیروهای تروریستی و تکفیری را به کشور های دیگر مثل سوریه میفرستند تا به قولی آنها را از سر خود باز کنند. با این شرایط نمی توان توقع داشت که حرکتهای تروریستی و تکفیری در کشورهای منطقه قابل مدیریت باشد و در نهایت کاهش یابد."
این در حالیست که جمهوری اسلامی ایران، جریانهای تروریستی را نه برای مردم خودش و نه برای دیگر مردمان میپسندد و به دنبال کسب آرامش داخلی به بهای ناآرامی همسایگان نیست.
اگر سایر کشورهای منطقه هم همین رویکرد مدیریتی را در پیش گیرند، می توان به کاهش و نابودی جریان های تروریستی و تکفیری امید داشت.
مدیریت همزمان فرهنگی، امنیتی، سیاسی و دیپلماتیک
سید مهدی موسوی کارشناس موسسه مطالعات امریکا و کارشناس ارشد روابط بینالملل در این خصوص می افزاید: "ایران برای کنترل جریانهای فوق، به ویژه طی چند سال اخیر، از رویکرد امنیتی، سیاسی و دیپلماتیک بهره برده است. ایران برخلاف سایر کشورهای منطقه از ثبات و امنیت داخلی خوبی برخوردار است. در حالیکه تمام کشورهای منطقه به نحوی با ناآرامی های داخلی مواجهاند، مثل بحرین،مصر، سوریه، عراق و ... دلیل دیگر به تجربه و قدرت فزاینده دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی ایران برمیگردد که حتی کشورهای خارجی نیز به این امر اذعان دارند. علاوه بر این، ایران به اهمیت قدرت نرم در برخورد با اندیشه های تکفیری و تشریح فعالیتهای آنها پی برده است."
منبع : جبهه جهانی مستضعفین