اسرائیل حامی پنهان جبهه النصره
باراک اوباما هشدار داد: «آنهایی که آمریکا را تهدید میکنند، هیچ منطقه امنی برای آنها وجود نخواهد داشت.» اما منطقه امن دقیقا همان چیزی است که اسرائیل برای تروریستها فراهم کرده است...
جورج فرایدمن، موسس و مدیرعامل شرکت اطلاعاتی استراتفور در ۲۵ نوامبر در تحلیل سیاسی- منطقه ای هفتگی خود تحت عنوان «داعش شکل خاورمیانه را تغییر داده است»، به صراحت به نقش و تاثیرات این گروه تروریستی بر همه قدرت های محلی اشاره می کند؛ اما با توجه به این تحلیل، به نظر می رسد فرایدمن هیچ اطلاعی از حضور اسرائیل در درگیری های منطقه ندارد. اما در اصل این اظهار بی اطلاعی فرایدمن به نوعی به منظور نادیده گرفتن نقش اسرائیل در «ثبات در بی ثباتی» سوریه و منطقه بود.
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا نیز در اقدامی مشابه، زمانی که خواستار تشکیل ائتلاف گسترده بین المللی برای مبارزه با داعش شد، به رغم توانایی های نظامی اسرائیل و شرایط لجستیکی آن، از تل آویو برای پیوستن به این ائتلاف دعوت نکرد. اوباما اندکی بعد در توجیه این مسئله تصریح کرد حضور اسرائیل در این ائتلاف بر کشورهای عرب منطقه تاثیر منفی می گذاشت.
با این وجود، اسرائیل یکی از بازیگران اصلی و تاثیرگذار در طولانی تر شدن درگیری ها در سوریه محسوب می شود و از خنثی شدن قدرت نظامی تنها همسایه عرب خود (سوریه) که تا پیش از این درگیری ها مخالف اصلی اسرائیل تحت حمایت آمریکا بوده است، سود می برد.
به رغم همه تلاش ها برای نادیده گرفتن نقش اسرائیل در درگیری های سوریه، تحولات اخیر بسیاری از مسائل را روشن کرد. در ابتدا می توان به بمباران های اخیر اهداف سوری در نزدیکی فرودگاه بین المللی نزدیک دمشق در هفتم ماه دسامبر اشاره کرد که هفتمین حمله هوایی اینچنینی از سال ۲۰۱۱ و پنجمین حمله در ۱۸ ماه گذشته محسوب می شود. مرکز تحقیقات علمی سوریه، انبار موشکی، پایگاه های دفاع هوایی و پایگاه های نظارتی رادار و الکترونیک در این کشور توسط اسرائیل هدف قرار گرفتند.
گروه های تروریستی فعال در سوریه نیز بار ها به اهداف مشابه حمله کرده اند که این مسئله اهداف و حملات اسرائیل را تسهیل و تکمیل کرده است. این گروه های تروریستی چندین خلبان و کار شناس نظامی را کشتند که نیروهای اطلاعاتی اسرائیل با کمال میل برای کشتن آن ها جایزه تعیین می کردند.
نشریه فارن پالیسی در گزارشی که در نیمه ماه ژوئن گذشته منتشر شد به نقل از بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل نوشت: «شورشی های سوری که مبارزه با آن ها دشوار شده است، زمانی که در اسرائیل بودند و پیش از اینکه مجددا به سوریه فرستاده شوند، در پایگاه پزشکی نظامی تحت درمان قرار گرفتند.»
به گفته پیتر لرنر یک سخنگوی نیروهای اشغالی اسرائیل، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در ماه فوریه امسال با بیش از هزار شورشی سوری تحت درمان در این بیمارستان دیدار کرد.
مسئله دیگر اینکه طبق گزارش بان کی مون، نیروهای حافظ صلح سازمان ملل مجبور شده اند به طرف اسرائیلی خط آتش بس بین اسرائیل و سوریه، منتقل شوند که این مسئله سبب شده است طرف دیگر خط آتش بس در سوریه به محلی امن برای جبهه النصره که شاخه ای از القاعده است، تبدیل شود؛ شورای امنیت سازمان ملل جبهه النصره را به عنوان یک گروه تروریستی می شناسد.
نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در سوریه در منطقه ای امن به طول حدود ۸۰ کیلومتر و عرض حدود ۱۰- منطقه ای به مساحت ۲۳۵ کیلومتر مربع- فعالیت می کنند. این منطقه امن از شمال با لبنان و از جنوب با اردن مرز دارد و منطقه ای است که بلندی های جولان تحت اشغال اسرائیل را از سوریه جدا می سازد.
باراک اوباما در سخنرانی در پایگاه نظامی فورت دیکس آمریکا هشدار داد: «آنهایی که آمریکا را تهدید می کنند، هیچ منطقه امنی برای آن ها وجود نخواهد داشت.» اما منطقه امن دقیقا همان چیزی است که اسرائیل برای تروریست ها فراهم کرده است.
مداخلات اسرائیل در درگیری های منطقه، کمک و تسهیل انتقال نیروهای حافظ صلح سازمان ملل از طرف سوری منطقه امن به طرف اسرائیلی بوده و بدین ترتیب، طرف سوری به عنوان منطقه ای امن در اختیار ائتلاف گروه های تروریستی تحت رهبری جبهه النصره قرار گرفته است.
جبهه النصره به طور رسمی شاخه فعال القاعده در سوریه است. جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در ماه دسامبر در جلسه کمیته سنا در زمینه روابط خارجی تصریح کرد دولت آمریکا داعش را شاخه ای از القاعده می داند که با نام دیگری فعالیت می کنند. هر دو گروه تروریستی پیش تر به طور هماهنگ در عراق و سوریه فعالیت می کردند و اخیرا جدا شده اند.
با این وجود، نیروهای هوایی اسرائیل چندین مرتبه برای محافظت از منطقه امن تحت اختیار جبهه النصره در سوریه مداخله کردند و این در حالی است که اسرائیل و سوریه از سال ۱۹۷۴ توافق نامه آتش بس در مرز مشترک امضا کرده بودند.
اسرائیل با چنین اقداماتی نه تنها تمامیت ارضی سوریه را نقض می کند، بلکه به توافقنامه آتش بس سازمان ملل در منطقه و قطعنامه مبارزه با تروریسم شورای امنیت نیز عمل نمی کند.
می توان گفت ادامه درگیری در سوریه به کاهش قدرت ارتش و تضعیف نظامی این کشور منجر می شود. نوسازی ارتش سوریه و بازسازی زیرساخت های این کشور، دمشق را برای مدتی طولانی درگیر خواهد کرد و بدین ترتیب سوریه برای مدتی طولانی نمی تواند تهدید نظامی برای اسرائیل باشد.
منبع : دیپلماسی ایرانی